MySQL Error: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near 'UNION SELECT id, headline_short, date, time, intro, 2 as type, artist_url FRO...' at line 1 Årsbästalista: Det elektroniska 2007 | Judy
Årsbästalista

Årsbästalista: Det elektroniska 2007

Från booty bass med doft av brunst till ljudet av kablar som sprakar till när de snuddar mot varandra. För dansgolv och hörlurar. Judy plockar 15 russin ur det elektroniska 2007 och lägger dem på på en osorterad rad.

21 december 2007 klockan 14:02

— De kopierar James Holden, de kopierar Ricardo Villalobos beats. Som om de sitter fast. Just nu är mÃ¥nga irriterade över att det inte finns nÃ¥gon innovation, sa Dominik Eulberg till Judy i höstas.

Hans ornitologiska exkursion till technoalbum, Heimische Gefilde, må ha brutit ett mönster men det finns inte med när Judy ska summera det elektroniska 2007. Judy sammanförde två DJ:s, en flaska glögg, ett antal laptopar och granskade skörden. 15 spår för dansgolv vid peak hour och för ensamma hörlursstunder. Utan rangordning, men både Ella Frenning och Anders Bejerfjord börjar med årets främsta älsklingar.

Dubfire – Roadkill

Lyssna [mp3]
Ella: Den växer och tänder till mot slutet, en typisk stegringslåt med en klassisk technouppbyggnad. Ingen jävla sång, bara det här dong, dong, dong dong.

När spelar du den?
E: När det är dags att bygga upp, när jag har ett golv och det är så många där som det kommer att vara. Alltså när jag vet att jag har 40 minuter effektivt härj framför mig och folk är lite frustrerade.

Ante Perry vs. Babylon Robots – Der Urknall

Lyssna [mp3]
Anders: Den har en så ren ljudbild men så kraftig botten. Det är verkligen ett krav att den spelas i stora högtalare där den kan bottna, säger Anders Bejerfjord och försöker att inte snegla på två tunna Altec Lansing-högtalare.

När passar den in i ett set?
A: Jag skulle spela den när jag vill ta upp tempot. Det blir en markering att här blir det åka av. Dessutom har den en så ren puls att man kan mixa in nästan vad som helst efteråt. Den går i 123 BPM, men jag brukar spela i omkring 128. Där är min puls.

Marc Romboy vs. Chelonis R Jones – Helen Cornell

Lyssna [mp3]

A: Den känns lite som gammal techhouse och det finns en fin kontrast mellan att den är så sorglig och glad.

    She was borned in Brooklyn
    and buried in the Bronx
    she lived in a filthy little shack
    devoid of any human warmth or contact
    if not for her nine dogs, six cats, sixtythree rats and i won\'t even start on the cockroaches.

A: Texten handlar om en gammal människa som man hittar i sitt eget urin bland hennes katter och hundar. A bit of her in everyone.

När passar den?
A: Den är också en brygga, men förmodligen tidigare än Der Urknall.

Ida Engberg – Disco Volante (Sébastien Léger Remix)

Lyssna [mp3]
E: Jag är jävligt ledsen att jag inte har fler brudar att bjuda på och att jag själv inte kan programmen. Annars skulle jag också göra musik. Det är som en grundgrej att ingen satte en framför datorn när man var liten.

Peter Horrevorts – The Rabbit Hole

Lyssna [mp3]

E: På tal om rökare... Det här är ett Myspacefynd.

Vi lyssnar i precis tre minuter. Ett break med ett väsande, nästan irriterande ljud innan beatet drar igång.

E: Den här spelar jag lite senare på kvällen. Den exploderar tidigt, en typisk Härja-låt.

Azzido Da Bass – Dooms Night (Laidback Luke Bootleg)

E: Också en riktig Härjafavorit.

Vad skulle få dig att välja bort den?
E: Att det inte är något riktigt dansgolv. Den funkar verkligen bara om jag har folk med mig.

Är den svår att toppa med någonting annat?
E: Ja, men jag kan fortsätta med någonting helt annat, en bootygrej i 150 BPM till exempel, eller så släpper jag till någon annan i Kommittén.

Cajuan – Raven (Cajuans Moog Rave Mix)

Lyssna [mp3]
A: Den här är riktigt mycket party för mig.

E: Nästan som lite 8-bitarsljud.

A: Ja, men den är också lite sorgligt, som att kvällen är slut. Samtidigt är det nästan sing-along.

Gui Boratto – Beautiful life

Lyssna [mp3]
A: Det är så jävla mycket rock, eller kanske pop, över den. För övrigt är det hans fru som sjunger och det blir en sådan fin sammanslagning. Men man blir galen om man lyssnar på den i lurar, man blir liksom helt vadderad av ljud.

Lützenkirchen – Music for the girls (Huggotron Remix)

Lyssna [mp3]
Vi lämnar låtarna för de stora baselementen och de hejdlösa dansgolven. Music for the girls finns på listan för dess hörlurskvaliteter.

E: Jag tror att jag har spelat den någon gång tidigt på Trädgården, men den blir ganska emo:ig mot mitten.

Gaiser vs. Heartthrob – Nasty Girl

Lyssna [mp3]
A: Jag kallar det glitch, men det är svårt med genrer. Nästan alla producenter är som sin egen genre. Det här är som glitchig, spröd minimal. Det har ändå hänt rätt mycket inom minimal, även om det är samma grund.

E: Ja, knaster och elektriska ljud. Som att någon leker med kablar.

Vi låter högtalarkabeln sitta kvar i Anders laptop och fortsätter på samma spår:

Staffan Linzatti – Quibble

Lyssna [mp3]
A: Det här är en av de absoluta höjdpunkterna när det gäller glitch under året. Det är ett driv, den har vändningar och lite surprise fast den är minimal och den bygger bra. Jag kommer från en så minimal bakgrund, den gamla technon var ju otroligt minimal – bara ett beat med lite skrammel, att det här nästan känns galet utsvävande.

Gordon Edge – Set your body free (Crookers Remix)

E: Jag brukar kalla det här dirty bass eller booty bass, men det är ju egentligen inte det. Booty bass är ju en äldre genre med DJ Assault och sånt mycket snabbare.

Spank Rock – Coke ’n wet (Nytel’s Bloodbass Remix)

E: Spank Rock är ju alla technoproducenters favorit-MC. Det här är snuskig booty bass eller dirty bass.

A: Hormonelektro.

E: Ja, den här tar jag fram vid peak hour, eller i början av ett sådant set. Men den går ändå att mixa med nästan vilken technolåt som helst.

Rekorder – Rekorder 10.3

Lyssna [mp3]
A: Det här är nästan som en motsvarighet till Drumcode. Även om man inte har hört det kan man köpa vad som helst rakt från hyllan bara.

Pär Grindvik – Continue in my words

Lyssna [mp3]
E: Det här är i och för sig en sådan som ligger på alla listor som alla tuffa människor tycker om. För mig får den vara en representant för att även gamla techno-DJ:s vill att det ska börja hända någonting i beatsen.

A: Ja, som med minimal!

Ellas ansikte antar ett frågande uttryck. Diskussionen svävar iväg. Snart har Ella förklarat 2007 som minimaltechnons sista år och målat ut en kommande tid är booty och twostep vågar tala till människors ljuvt primitiva sidor. Samtidigt hävdar Anders bestämt att det fortfarande inte finns några hetare och mer eftertraktade festivalbokningar än Ricardo Villalobos och Richie Hawtins blonda syntlugg. Vi värmer mer glögg.

Mer från Judy   Reportage

RSS-icon RSS    Icon Archive Arkivet