MySQL Error: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near 'UNION SELECT id, headline_short, date, time, intro, 2 as type, artist_url FRO...' at line 1 Panda Bear: Klappa gärna de vilda djuren | Judy
Panda Bear

Foto: Adriano Segundes

Panda Bear: Klappa gärna de vilda djuren

Att gå ut i världen och vara sig själv i så stor utsträckning det bara går är svårt, även om det inte är så många som tittar på en. När Noah Lennox, mannen bakom artistnamnet Panda Bear, ska svara på frågan om han tycker det är läskigt att fansen, publiken och recensenterna vänder och vrider på det han kommunicerar med sin musik gör han det lite försiktigt men klokt.
— Att folk delar med sig av sig själva är det jag gillar med musik.

11 mars 2007 klockan 21:05

— Jag försöker göra saker som låter och känns personliga och jag vill att musiken ska vara en bra och sann representation av den jag är och det jag tänker på. Jag känner inte att jag har något att dölja från någon och jag vill vara så ärlig om vem jag är som jag kan. När jag gör musik försöker jag att inte tänka så mycket. Oftast måste jag jobba snabbt så jag inte blir frustrerad eller distraherad eller tappar förtroende för det jag håller på med, säger Noah Lennox.

Kanske är det just därför som det låter så mycket öppnare om Panda Bear när han skriver musik själv. Till vardags spelar Noah Lennox med Animal Collective, ett experimentellt folkpopband som aldrig riktigt lyckas nå fram till mig. Första gången jag hör Person Pitch, Panda Bears tredje soloskiva som släpps i slutet på mars, känns det rakt in. Trots att det är en skiva full av samplingar är den personlig och intim. Det känns som jag får komma Panda Bear nära. Noah sjunger tätt intill mitt öra ovanpå gungiga sjöljud och tågskrammel.

when my soul starts glowing
when my soul starts growing
I am as I want to be

Panda Bear - Ponytail

Att komma nära andra människor är något som är väldigt svårt, något som vi ändå aldrig verkar kunna sluta längta efter. Några av mina bästa konsertminnen är från spelningar då man glömmer resten av publiken och hamnar i en liten skyddad bubbla, då det känns som jag och de som står på scen är ensamma. Jag har alltid varit nyfiken på om det känns likadant från scen.
— Bäst känns det när det låter bra och känns bra och jag glömmer var jag är. När jag slutar bry mig om att jag står på scen. Jag tror att det är de stunderna då det känns som om alla i rummet gör något tillsammans, upplever något tillsammans och får kontakt på något sätt, och jag gillar det. Om alla i rummet känner sig obekväma och tänker på var de är och vad de dricker och så, då känner jag den frånkopplade energin på scen för den kommer rakt mot mig.

Noah är en ganska upptagen man just nu, han gör intervjuer och spelningar som Panda Bear samtidigt som han försöker vara en bra pappa och fortsätter spela med Animal Collective. Vad driver honom?
— Jag tänker mycket på vem jag gör musik för, jag är inte helt säker på att jag kommit fram till svaret på den frågan och kanske gör jag aldrig det. Jag har gjort musik sen jag var 14 och även om själva den tekniska processen har förändras sen dess så är avsikten densamma. I grund och botten är det en rolig sak för mig att syssla med. Att turnera och göra intervjuer ser jag som mitt jobb. Ibland är jag trött eller på dåligt humör, men då får jag bara bita ihop och göra det, om du förstår vad jag menar.

Sist Panda Bear släppte soloskiva var allt väldigt annorlunda. Då var han deprimerad och hade gjort en skiva som helt och hållet handlade om sin pappas död. Sen dess har Noah gift sig, flyttat till Portugal och skaffat barn. Nu släpper han en skiva med texter som talar om att han inte vill att vi ska ta piller mer, för livet känns mer om vi låter bli, och att man borde kunna slappna av utan kläder. Men Noah vägrar erkänna att det skulle vara jobbigt att folk sätter sifferbetyg på låtarna som han skrev i sorgen efter sin pappa. Istället pratar han om att när han väl gjort något och skickat ut det i världen så känns det inte längre som hans.

Väldigt många drar paralleller mellan din nya skiva och Beach Boys, är det smickrande eller irriterande?
— Det är tråkigt när folk reducerar musiken till det, samtidigt är det smickrande också.

Panda Bear kan tyckas vara ett lite halvknasigt och för gulligt artistnamn för en kille som Noah, men faktum är att det passar riktigt bra. Pandor är söta, stora och ser gosiga ut men de är inte tama. Oavsett om man är på älgsafari eller hemma i soffan med en ny skiva i hörlurarna, att få komma riktigt nära ett vilt djur i sitt rätta element är bland det häftigaste som finns.

Mer från Judy   Reportage

RSS-icon RSS    Icon Archive Arkivet